Ingredients:
Base:
2 cawan tepung
1 cawan air
Secubit garam
1 sudu yis
2 sudu minyak masak/olive oil
2 sudu susu tepung/segar
Toppings:
Sos pasta/tomato puree
100gm isi ayam di cincang
100gm sosej di potong nipis
Bawang besar di potong bulat
Mixed veggies
Mozzarella cheese
Mayonis/Thousand island
Mixed herbs
Dry parsley
Black pepper
Methods:
- Panaskan oven (180'c).
- Campurkan semua bahan untuk membuat base ke dalam bekas. Kacau sebati. Make sure jangan terlalu lembik. If doh dah okay, put aside dan tutup sehingga doh naik sekali ganda - maybe around 30 minutes to one hour.
- Once dah naik, canaikan doh ikut setebal mana yang dikehendaki (I prefer nipis). Letak atas dulang pembakar yang dah di sapu butter/di spray minyak/aluminium foil. Cucuk sedikit dengan garpu supaya angin keluar (hehe). Bakar dalam 8 minit.
- Keluarkan base.
- Sapukan sos pasta atau tomato puree ke atas base.
- Taburkan isi ayam, sosej, mixed veggies dan bawang besar.
- Lepas tu, letakkan mayonis, mixed herbs, black pepper and dry parley.
- Akhir sekali taburkan mozzarella cheese.
- Masukkan lagi sekali ke dalam oven dan kali ni bakar dalam 20 minit.
Enak di makan panas-panas bersama mushroom soup! Bon appetit :)
p/s: This recipe makes 2 regular-sized pizzas.
p/s: This recipe makes 2 regular-sized pizzas.
No comments:
Post a Comment